Krafttaget

Senior Therapy

Fysisk träning blir med stigande ålder viktigare än någonsin. Det är inte åldern i sig som påverkar vår livskvalitet negativt. Däremot blir hälsoproblem vanligare med tiden och vi tenderar att bli mindre aktiva.

Varför träna?

 

När vi rör oss mindre blir våra muskler samt skelettet svagare. Detta ökar risken för skador och gör också att vi återhämtar oss långsammare. Även immunförsvaret försämras, liksom vårt psykiska välbefinnande. Vi är gjorda för att röra oss - genom hela livet.

 

Det finns otaliga hälsofördelar  med att stärka sina muskler genom styrketräning. När musklerna blir starkare belastar du skelett och leder mindre. Din benstomme byggs upp vilket minskar risken för benskörhet och benbrott om du trillar. När du får mer muskelmassa förbrukar du mer energi. Överflödskilona blir plötsligt lättare att bli av med. Samtidigt får du en bättre kroppsmedvetenhet, balans och koordination - du har mindre risk för fallskador.

 

Ännu en fantastisk bonus är att depression och ångest motverkas. Träning är nästan lika effektivt som medicinering vid dessa alltför vanliga tillstånd, dessutom helt utan biverkningar. De flesta får också en bättre sömn. Förutom allt detta är träningen rolig och meningsfull. Du gör positiv skillnad i ditt liv och märker snabbt resultat.

Träna med Krafttaget

Nu har du som vill ta del av alla dessa härliga effekter möjlighet att göra det på ett tryggt sätt. Krafttaget sker i form av covid-anpassad gruppträning på ett rehabgym med en instruktör som utformat ett program särskilt för att öka vardagsstyrkan och minska skaderisken.

Träningen sker under en timme i veckan vid 8 tillfällen, 4 tillfällen där fokus ligger på balansträning och förebyggande av fallskador tillkommer. Totalt har du 12 kurstillfällen! Efterhand som fler anmäler intresse finns möjlighet även att det bildas grupper som tränar på vardagsmorgnar. Instruktör och ansvarig gruppledare är Jimmie Karlsson från naprapatkliniken Tre Kotor. Jimmie är muskelterapeut samt European Certified Elite Coach.

För att vara med i Krafttaget behöver du vara 65+ samt inte ägna dig åt styrketräning idag. Intresseanmälningar kommer att granskas efterhand som de kommer in. Du som tillhör målgruppen blir kontaktad för en intervju där vi pratar om dina förväntningar och dina hälsoförutsättningar. Personer som lever ensamma eller av andra anledningar har en socialt isolerad tillvaro har företräde. Deltagandet är kostnadsfritt.*

Ideellt engagemang

Du som vill engagera dig ideellt genom att lära dig det du behöver kommer så småningom kunna bli assisterande träningsledare. Du kommer vid varje träningspass att få ett moment att jobba med.

 

Anmäl ditt intresse för detta när du anmäler dig till Krafttaget.

För att säkra mot covid vidtas följande åtgärder:


- Enbart träningsgruppen finns i gymmet de tider som gruppträningen sker.
- Högst 5 deltagare vistas i gymmet samtidigt, utspridda i lokalen på olika stationer.
- Instruktören bär handskar samt skärm för ansiktet.
- Alla redskap och maskiner rengörs noggrant innan passet.
- Varje redskap/maskin spritas innan användning av nästa deltagare.

Anmäl dig till Krafttaget!

Observera att du genom att anmäla dig samtycker till att vi sparar och använder dina kontaktuppgifter för att nå dig i samband med anmälan, Krafttaget och information om projektet.

Gruppen fylls på efterhand som anmälningar kommer in och blir godkända. Kursstart sker när 5 personer anmält sig. Kommer ytterligare anmälningar så samlas deltagare till ännu en grupp in. Först till kvarn gäller så hör gärna av dig inom kort.

Vi har tagit emot din anmälan och kontaktar dig inom kort!

*En avgift på 1000 kronor tas ut av den deltagare som utan att det beror på hälsoproblem eller annat giltigt förfall uteblir från 30 procent av träningstillfällena. Anledningen till detta är att varje plats innebär en kostnad för projektet och att platserna är till för dem som vill engagera sig och använda sig av möjligheten att träna.